jaarcursus 'vivre avec les quatre saisons'

Leven in verbinding met planten en de seizoenen

12 Bijeenkomsten maar ook als losse workshop te volgen


In deze cursus van 12 bijeenkomsten (elke maand een zaterdag) ontdek je de rijkdom en geneeskracht van de natuur. Elke bijeenkomst is afgestemd op het seizoen en de daarbij passende geneeskrachtige planten, bereidingen en natuurenergie. In de natuur en mijn kruidenatelier ontdek je hoe je een heel jaar lang kruiden in je leven kunt toepassen en je levensritme kunt afstemmen op de seizoenen. Kruiden en kennis verzamelen, een verrijkende toevoeging aan je leven.


Vol inspiratie, meer kennis over de geneeskracht van planten en met mijn eigengemaakte elixers, zalven, tincturen reed ik elke cursusdag huiswaarts. Nataschja deelt haar kennis met veel passie, op een hele fijne, rustige manier. Het feit dat je alle informatie en recepten van die dag op papier mee naar huis krijgt, is ook super. Hierdoor kun je geheel zelfstandig er zelf thuis ook mee aan de slag en als naslagwerk gebruiken voor de komende jaren.

 

Nataschja is een liefdevolle en ontzettend inspirerende vrouw die met veel passie op een rustige manier haar kennis deelt over geneeskrachtige planten en wat er zich in de natuur en de seizoenen afspeelt. Iedere cursusdag is voor mij een grote inspiratiebron geweest, met een mooie combinatie van kennisoverdracht, de praktijk (lekker zelf aan de slag), wandelingen in de natuur, fijn gezelschap van Nataschja en de andere deelnemers. En dat in Nataschja's mooie kruidenatelier, waar een heel fijne, geborgen sfeer hangt.

 

Jorinde Dirkmaat


Wat ga je ontdekken in de natuur?

 

 • Welke kruiden je op dat moment in het jaar kunt oogsten
 • Hoe je deze kruiden kunt herkennen en waar ze groeien
 • Wat de geneeskracht is van de kruiden
 • Welke kruiden je kunt gebruiken bij je maaltijden
 • Wat de seizoenen je spiegelen en schenken

 

Welke (genees)krachtige bereidingen maak je in het  kruidenatelier?

 • Kruidenzalven met o.a. weegbree, brunel, sint-janskruid, honing etc.
 • Azijnextractie en oxymel; bomvol weerstand verhogende kruiden
 • Tisane, pesto en salades met kruiden vol mineralen, antioxidanten en vitamines 
 • Olie-maceraten en medicinale olie voor het lichaam
 • Shampoo, bodybutter, handcrème etc.
 • Kruidensiropen die je gezondheid ondersteunen bij de herfst en de winter
 • Kruidenbitter en tincturen om te ontspannen, voor je buikgezondheid etc.
 • Elixer die bij jou past
 • Kruidensnoepjes

Met deze basisbereidingen kan je voortaan thuis zelf aan de slag. Je krijgt de recepten mee op papier. Zo kan je ze voortaan gedurende alle seizoenen maken met diverse kruiden. Thuis kan je ermee experimenteren en de recepten aanpassen naar eigen behoefte. 


Ik heb verschillende workshops gedaan bij Nataschja en kom steeds vol energie en enthousiasme thuis. De workshops zijn heel goed voorbereid, alles is prachtig en liefdevol verzorgt. Het atelier en de tuin zijn een inspiratie, je krijgt meteen zin om thuis aan de slag te gaan. Ik merk dat ik nu anders naar planten kijk en me meer bewust ben van de kracht en mogelijkheden van de plantenwereld. Er is natuurlijk veel te leren uit boeken en filmpjes, maar door mee te doen aan een workshop ga je veel sneller zelf aan de gang met de opgedane kennis.' 

 

'Samen met vriendinnen een workshop doen is een ideale manier om meer te leren en een hele leuke dag te hebben. Een mooie balans tussen theoretische kennis en handen uit de mouwen'

Hanneke Lewin van Vuure 


Stem je af op de seizoenen met een natuurritueel

In harmonie met de seizoenen leven, geeft gezondheid, rust, harmonie, positieve gevoelens, helderheid en verdieping in je leven. Niet in harmonie met de seizoenen leven kan zorgen voor disbalans in je lichaam en geest. Ik wil je daar graag meer over vertellen en bovenal inspireren om mee te buigen met de natuur en het seizoen. Natuurrituelen helpen je daarbij. Bij elke bijeenkomst  hoort een klein natuurritueel afgestemd op het seizoen. Om de verbinding met de natuur en haar kracht te herstellen en te verstevigen.

Vier de seizoenen met kruiden!

Ik neem je mee, de natuur in, om de geneeskrachtige planten te ontmoeten. Het zal je verwonderen dat er precies die planten te vinden zijn die we op dat moment in het jaar nodig kunnen hebben voor onze gezondheid. Om je een paar voorbeelden te geven.

Lente / printemps

Ontdek de voorjaarkruiden die ons helpen met het reinigen van ons lichaam. En verwonder je over al die kruiden vol vitamines en mineralen waarmee we onszelf kunnen vitaliseren na een lange winter. De eerste vroege voorjaarskruiden zoals vogelmuur, kleine vogelkers, kleefkruid, daslook kunnen worden geoogst en verwerkt in bijvoorbeeld een tinctuur, pesto, salade en azijn.

Zomer / l' été

Het seizoen waarin de aromatische zomerkruiden bloeien. Je kunt daarmee bijvoorbeeld een helende huidzalf of een olie maken die je huid  beschermt tegen zonnebrand. Er is een overvloed aan kruiden in de natuur die je kunt drogen om er later tisane mee te maken. 

Herfst / automne

De natuur trekt zich langzaam terug de aarde in. Ze schenkt ons haar wortels, bottels, fruit en bessen die onze weerstand ondersteunen.  Dit is het seizoen om met deze gulle giften een weerstand verhogende azijn, of tisane, kruidenbitter en CHAI kunt maken! 

Winter / l' hiver

Zelfs hartje winter zijn er in de natuur kruiden te vinden die onze gezondheid ondersteunen in een tisane of salade. Bij dit seizoen horen ook specerijen als gember, kardemom en kaneel en verwarmende drankjes en voetenbaden.

Data & tijd

 • De jaarcursus bestaat uit 12 bijeenkomsten op een zaterdag
 • Elke bijeenkomst start om 10h00 en eindigt rond 17h00
 • Cursusdagen in 2024 : 27 januari, 24 februari, 30 maart, 27 april, 25 mei, 29 juni, 20 juli, 31 augustus, 28 september, 26 oktober, 23 november, 21 december
 • Mocht je niet het gehele traject willen volgen? Je kunt altijd een losse cursusdag bijwonen
 • Aanmelden kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina

Prijs voor het hele jaartraject van 12 bijeenkomsten is € 840,-

 • Schrijf je je in voor een traject van twaalf achtereenvolgende cursusdagen, dan betaal je € 770,- . Je krijgt dan één cursusdag gratis.
 • Voor elke losse cursusdag betaal je € 70,- 
 • De prijs is inclusief mijn bezielde begeleiding en kruidenkennis, cursus en recepten op papier, de meeste materialen en grondstoffen, koffie, thee , tisane en quelque chose de délicieux. 
 • De kosten voor alcohol om tinctuur mee te maken, biologische appelazijn en rauwe honing zijn voor de cursist zelf.

Praktisch

 • Deze cursus op de zaterdag is Nederlandstalig
 • Iedereen neemt iets te eten mee om te delen tijdens de lunch. Denk aan brood, kaas, soep, noten fruit, hartige taart etc.
 • Ongeveer een week voor aanvang van een cursusdag laat ik je weten wat je mee moet nemen voor de cursus
 • Er is plaats voor maximaal 8 personen. De cursus gaat van start vanaf 4 deelnemers
 • We gaan altijd een moment naar buiten om de kruiden te oogsten. Houd het weerbericht in de gaten betreffende kleding
 • Spaar alvast lege jampotten met deksel

Vier jaar geleden besloten we te verhuizen naar Frankrijk. Midden in de natuur, elke dag wandelen en genieten van het leven om ons heen. Maar wat groeit hier? Kan ik er wat mee? Zou ik het kunnen eten? En toen kwam ik bij Nataschja op cursus. Wat een feest. Samen de natuur in. Kijken, plukken en proeven. Samen zalfjes, thee of een heerlijk drankje maken. Elke maand geef ik mezelf een feestje waar ik ook nog veel van leer. Het maakt dat ik anders door de natuur loop, kijk en geniet. Een aanrader voor iedereen. 

 

Ennadien Blink (links op de foto)


Neem even de tijd om de algemene voorwaarden te lezen

Download
ALGEMENE VOORWAARDEN 2024 WSHPS.pdf
Adobe Acrobat document 318.6 KB

Inschrijfformulier

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Laten we de seizoenen vieren met kruiden!