over mij

Mijn naam is Nataschja Derks en ik ben in 1970 in het vroege voorjaar geboren tijdens een sneeuwbui.

Sinds maart 2019 woon en leef ik in Frankrijk, in het natuurpark de Morvan samen met mijn man Carel en hond Doran.

In mijn leven tot nu toe heb ik drie verschillende richtingen gevolgd: die van het theater, de  natuur en van de kruiden. Veel fascinaties zijn hierop terug te voeren: de wereld van de geuren, aromatherapie, tuinieren, groenten verbouwen, wandelen, het plantenrijk, mythes en rituelen, verhalen vertellen, stilte, natuurlijke medicijnen en cosmetica. Ik leef het leven in verbinding met de natuur. Daarnaast is er de drijfveer om te creëren, om schoonheid te brengen, kennis door te geven en goed voor moeder aarde te zorgen. Mijn missie is mensen weer terug te brengen naar hun oorsprong: de natuur. De natuur en de kennis over geneeskrachtige kruiden is er voor ons allemaal. Het is een verborgen schat die we weer aan het ontdekken zijn.

Ik heb een driejarige studie gevolgd aan de Europese academie voor natuurlijke gezondheidszorg EAng, om het diploma ‘meester herborist’ te bekomen. Gedurende deze drie jaar heb ik gedegen kennis tot me genomen betreffende de geneeskrachtige werking van kruiden en hoe ze te verwerken in diverse bereidingen. Inmiddels werk ik fulltime als meester herborist, al kan ik dat niet altijd werk noemen. Het is eerder een manier van leven, een manier van zijn. Een herborist word je niet, dat ben je. (Heb je tijd? Lees mijn pamflet.)

De activiteiten rondom de kruiden hebben bij mij vaak een theatraal tintje. Oorspronkelijk ben ik opgeleid als theatermaker en regisseur. Dat vak heeft mij geleerd goed te kijken naar mensen, ze in en aan te voelen, te luisteren èn te vertellen. Tijdens een kruidenworkshop of wandeling komt er dan ook regelmatig een mooi verhaal naar boven over een kruid of plant. 

 

Ik dank de natuur, mijn oorsprong. Daarmee zal ik me altijd blijven verbinden. Ze is mijn inspirator, mijn adem, mijn leven.

 

Deel van mijn visie

Van werken met kruiden gaat mijn hart sneller kloppen, mijn bloed sneller stromen.

In de tuin kweek ik de kruiden voor dagelijks gebruik en voor de bereidingen zoals tincturen, zalven, maceraten en de kruidenmengsels voor thee. Maar ik oogst hiervoor ook kruiden in "het wild". De kruiden die ik koop en verkoop zijn altijd zonder bestrijdingsmiddelen en biologisch geteeld. Mijn bereidingen zijn artisanaal. Waar mogelijk gebruik ik 100% natuurlijke, plantaardige ingrediënten van biologisch oorsprong. Behalve bijenwas, honing en lanoline gebruik ik geen dierlijke grondstoffen. Voor de verpakking kies ik waar mogelijk voor recyclebaar materiaal. Dat is mijn bijdrage aan een mooie en gezonde wereld. Voor alle dingen die ik doe, neem ik de tijd. Voor de bereidingen, wandelingen, workshops en voor het kweken van kruiden. De natuur kent immers ook geen haast. 

Klinkt allemaal heel braaf, maar dat ben ik niet altijd hoor.

 

Wil je het andere deel van mijn visie lezen?

Weten wat een herborist(e) is en doet?

Lees dan mijn pamflet.