over mij

Beste lezer, ik woon sinds maart 2019 niet meer in Zuid Limburg maar in de Bourgogne, in het natuurpark de Morvan in Frankrijk.

Binnenkort zal onderstaande tekst en foto worden aangepast. Wordt vervolgd!

 

“Ik heb een passie voor het ontwikkelen en bereiden van diverse eerlijke, mooie en geurige producten van geneeskrachtige kruiden om hiermee mensen gezond en blij te maken.”

 

Wie ben ik:

 

Mijn naam is Nataschja Derks en ik ben in 1970 in het vroege voorjaar geboren tijdens een sneeuwbui. Sinds maart 2019 woon en leef ik in het natuurpark de Morvan samen met mijn man Carel en hond Doran.

In mijn leven tot nu toe heb ik drie verschillende richtingen gevolgd: die van het theater, de natuur en die van de kruiden. Vele fascinaties zijn hierop terug te voeren: de wereld van de geuren, aromatherapie, tuinieren, groenten verbouwen, wandelen, het plantenrijk, mythes en rituelen, stilte, natuurlijke medicijnen en cosmetica. Kortom, leven in verbinding met de natuur. Daarnaast is er de drijfveer om te creëren, om schoonheid te brengen en goed voor moeder aarde te zorgen. 

Mijn missie is mensen weer terug te brengen bij hun oorsprong: de natuur. De natuur en de kennis over geneeskrachtige kruiden is er voor ons allemaal. Het is een verborgen schat die we weer aan het ontdekken zijn. Ik heb een driejarige studie gevolgd aan de Europese academie voor natuurlijke gezondheidszorg EAng, om het diploma ‘meester herborist’ te bekomen. Gedurende deze drie jaar heb ik gedegen kennis tot me genomen betreffende de geneeskrachtige werking van kruiden en hoe ze te verwerken in diverse bereidingen. Inmiddels werk ik fulltime als meester herborist, al kan ik dat niet altijd werk noemen. Het is eerder een manier van leven, een manier van zijn. Een herborist word je niet, dat ben je. 

De activiteiten rondom de kruiden hebben bij mij vaak een theatraal tintje. Oorspronkelijk ben ik opgeleid als theatermaker en regisseur. Dat vak heeft mij geleerd goed te kijken naar mensen, ze in en aan te voelen, te luisteren én te vertellen. Tijdens een kruidenworkshop of wandeling komt er dan ook regelmatig een mooi verhaal naar boven over een kruid of plant. 

Ik dank de natuur, mijn oorsprong. Daarmee zal ik me altijd blijven verbinden. Ze is mijn inspirator, mijn adem, mijn leven.

 

Mijn visie:

 

Ik werk te allen tijde met hart en ziel. Van alle werkzaamheden rondom de kruiden gaat mijn hart sneller kloppen en mijn bloed sneller stromen. In mijn kruidenatelier maak ik de bereidingen, in mijn achtertuin kweek ik de kruiden voor dagelijks gebruik en in mijn kruidentuin in Berg aan de Maas kweek ik de kruiden voor de bereidingen zoals tincturen, zalven, maceraten en de kruidenmengsels voor thee.

Ik oogst de kruiden zoveel mogelijk in mij kruidentuin of in het wild. De kruiden die ik koop zijn altijd zonder bestrijdingsmiddelen en biologische gekweekt. Mijn bereidingen zijn artisanaal en waar mogelijk gebruik ik 100% natuurlijke, plantaardige ingrediënten van biologisch oorsprong. Behalve bijenwas, honing en lanoline gebruik ik geen dierlijke grondstoffen. Voor de verpakking kies ik waar mogelijk voor recyclebaar materiaal.

Voor alle dingen die ik doe neem ik de tijd. Voor de bereidingen, de wandelingen, de workshops en voor het kweken van kruiden. De natuur kent immers ook geen haast.