Vier jaar geleden besloten we te verhuizen naar Frankrijk. Midden in de natuur, elke dag wandelen en genieten van het leven om ons heen. Maar wat groeit hier? Kan ik er wat mee? Zou ik het kunnen eten? En toen kwam ik bij Nataschja op cursus. Wat een feest. Samen de natuur in. Kijken, plukken en proeven. Samen zalfjes, thee of een heerlijk drankje maken. Elke maand geef ik mezelf een feestje waar ik ook nog veel van leer. Het maakt dat ik anders door de natuur loop, kijk en geniet. Een aanrader voor iedereen. 

 

Ennadien Blink (links op de foto)


Ik heb verschillende workshops gedaan bij Nataschja en kom steeds vol energie en enthousiasme thuis. De workshops zijn heel goed voorbereid, alles is prachtig en liefdevol verzorgt. Het atelier en de tuin zijn een inspiratie, je krijgt meteen zin om thuis aan de slag te gaan. Ik merk dat ik nu anders naar planten kijk en me meer bewust ben van de kracht en mogelijkheden van de plantenwereld. Er is natuurlijk veel te leren uit boeken en filmpjes, maar door mee te doen aan een workshop ga je veel sneller zelf aan de gang met de opgedane kennis.' 

 

'Samen met vriendinnen een workshop doen is een ideale manier om meer te leren en een hele leuke dag te hebben. Een mooie balans tussen theoretische kennis en handen uit de mouwen'

Hanneke Lewin van Vuure


Vol inspiratie, meer kennis over de geneeskracht van planten en met mijn eigengemaakte elixers, zalven, tincturen reed ik elke cursusdag huiswaarts. Nataschja deelt haar kennis met veel passie, op een hele fijne, rustige manier. Het feit dat je alle informatie en recepten van die dag op papier mee naar huis krijgt, is ook super. Hierdoor kun je geheel zelfstandig er zelf thuis ook mee aan de slag en als naslagwerk gebruiken voor de komende jaren.

 

Nataschja is een liefdevolle en ontzettend inspirerende vrouw die met veel passie op een rustige manier haar kennis deelt over geneeskrachtige planten en wat er zich in de natuur en de seizoenen afspeelt. Iedere cursusdag is voor mij een grote inspiratiebron geweest, met een mooie combinatie van kennisoverdracht, de praktijk (lekker zelf aan de slag), wandelingen in de natuur, fijn gezelschap van Nataschja en de andere deelnemers. En dat in Nataschja's mooie kruidenatelier, waar een heel fijne, geborgen sfeer hangt.

 

Jorinde Dirkmaat


Een cursus of workshop bij Nataschja geeft je zoveel meer dan alleen inspiratie. Het maakt dankbaar voor wat de natuur ons geeft, geeft respect voor wat we aan het doen zijn. En net dat vleugje humor dat het mooi maakt. Je krijgt kennis en tools om thuis verder aan de slag te gaan. Gun jezelf de verdieping in de natuur en de geneeskracht daarvan. Ga, zoals Nataschja dat zo mooi zegt, terug naar je eigen oorsprong en maak een persoonlijke groei door.

 

Mirjam Wijffels


Cursus kruidenzalf 

Een mooie, leerzame en gezellige dag. Eerst gingen we samen de natuur in. Centraal stond het leren kijken naar wat waar groeit aan natuurlijke vitamines, rustgevende en verzachtende stoffen, anti-histamine et cetera. Onvoorstelbaar wat een rijkdom! Na het plukken volgde een heel precies proces van  meten, verwarmen, in de gaten houden, roeren en ingrediënten toevoegen. Ik heb ongelooflijk veel geleerd en mijn huidzalf van onder andere vogelmuur tegen jeuk ruikt heerlijk en werkt heel goed! 

 

Jackelien Mutsaers 


Een diepere kennis van de kruiden. Inzicht uit welke stoffen kruiden bestaan. Hoe ze ons kunnen helpen.  Niet alleen de theorie, maar vooral het herkennen, voelen, proeven. Vele toepassingen die je thuis ook kan maken en gebruiken. Superleuk waren ook de zelfgemaakte zalfjes, siropen, die je meenam naar huis om later te gebruiken. Ook een diepere verbinding met de natuur om me heen.

 

De cursus werd gegeven door een warme, wijze vrouw, in een gezellig atelier vol kruiden. Een uitgebreide cursus waarmee je onmiddellijk ook al aan de slag kan. Fijn om te kunnen experimenteren en zelf zalfjes, siroop, tinctuur, .. te maken. De syllabus die we meekregen bevatte heel wat basiskennis, vaardigheden en toepassingen, alsook een heleboel kruidenfiches. Het leuke was ook dat de kruiden dichtbij te vinden zijn. Cursus is een meerwaarde vooral omdat je in de praktijk de kruiden kan herkennen, voelen, proeven

 

Marleen Vlasschaert


De eerste woorden die bij mij opkomen, terugkijkend op deze prachtige, intensieve cursusweek: verrijkend, met diepe respect voor de natuur, met grote kennis en humor gegeven. Nataschja leert je kijken naar de kracht en de schoonheid die de natuur ons biedt, zelfs onder handbereik vind je geneeskrachtige planten. Handreikingen voor het leven. Een kruidencursus als diepte-investering voor de persoonlijke ontwikkeling.

 

Doran van Wamel


Nu heb ik nog meer belangstelling/ liefde voor kruiden /planten en hun toepassingsmogelijkheden. Nadat de heerlijke tincturen en crèmes ( die we meenamen ) op waren, heb ik zelden of nooit meer iets anders heb gebruikt, de kwaliteit is onovertroffen ! Het was een fantastische week; in de ochtenden kregen we "college" vanuit een dik tractaat; helder geschreven en prachtig geïllustreerd. Erg veel geleerd, wat ook in de praktijk gebracht werd. Prima opbouw ; LEREN/ PLANTEN & KRUIDEN ZOEKEN / PRAKTIJK

Wij 5 cursisten hebben ook mieters veel lol gehad en nog ruim anderhalf jaar contact gehouden via ons App groepje

 Hendrien, alias Ineke Van Gemert