Citrus & schillen

Ik pleit voor het bewaren van de schillen van citrusfruit. (Sinaasappel, citroen, bergamot, mandarijn, grapefruit en limoen). Want wist je dat je met deze schillen heel wat kunt aanvangen? Het beste gebruik je de schillen van biologisch en gewassen fruit. Je kunt de bovenste laag van de schil verwijderen met een dunschiller. Ikzelf bewaar de schil met het witte laagje. De schillen zijn makkelijk te drogen op kamertemperatuur (uit de zon). Leg ze op een laag keukenpapier en bedek ze met een theedoek. De gedroogde schillen bewaar je het beste in een papieren zak of een afsluitbare pot. De schillen moeten goed gedroogd zijn voordat je ze opbergt anders gaan ze schimmelen. Goed gedroogde schillen zijn hard en stug.

Citrus voor de schoonmaak

Citrusazijn is een prachtig budget- en milieuvriendelijk product voor de schoonmaak. De geur vind ik zalig en werkt opwekkend. Dat is fijn als je last hebt van chagrijn bij schoonmaken. De etherische olie in de schil werkt ontvettend. Azijn laat vieze geurtjes verdwijnen. Je kunt er je handen en oppervlakten mee ontsmetten. Azijn ontvet, doodt schimmels en bacteriën. Maak je geen zorgen over de zure geur want die verdwijnt na een paar minuten.

Citrusazijn maken

Wat heb je nodig hebt voor een liter citrusschoonmaakazijn.

  • Een (weck)pot van een liter
  • Halve liter schoonmaakazijn of natuurazijn
  • Schillen van citrusvruchten. Sinaasappel is mijn favoriet qua geur.
  • Een goed afsluitbare fles of plantenspuit
  • Eventueel nog een flinke tak rozemarijn of een hand dennennaalden of een hand gedroogde lavendel of….

Elke keer als je citrusfruit eet, leg je de schillen in de (weck) pot. Sluit de pot en bewaar deze in de koelkast (anders krijg je snel schimmel) totdat de pot voor 2/3 is gevuld. Daarna vul je de pot met azijn en de eventuele kruiden. Laat de pot op kamertemperatuur (uit de zon) 4 weken trekken. Dan zijn de etherische oliën uit de schillen en de eventuele kruiden opgenomen in de azijn. Giet de azijn door een filter in een fles. Vul aan met een halve liter water. Je kunt er eventueel nog etherische olie aan toe voegen van rozemarijn, citroen, dennen. Zo’n 40 druppels op een liter.  Voor de schoonmaak giet je een flinke scheut in een emmer water. Let er wel op dat de materialen die je wilt schoonmaken tegen zuur kunnen! Dus beter niet gebruiken om je strijkijzer mee te ontkalken. Niet gebruiken om natuursteen, hardhouten vloeren, schermen en monitoren schoon te maken.

Voor de smaak

Je kunt de verse of gedroogde schilletjes toevoegen aan een tisane of een maaltijd. Gebruik wel de schillen van biologische vruchten. Na het drogen voeg ik ze toe aan melanges voor tisane, de granola, cakebeslag, door een salade, door een confituur of (mijn favoriet) met wat olijfolie over de spruitjes.

Gezondheid van citrusschillen

Verwarmende tisane

  • Volle eetlepel gedroogde of verse schillen van mandarijn of sinaasappel
  • Een stuk geschilde verse gember van 3 cm in plakjes geschaafd
  • Een stuk verse kurkuma van 3 cm min plakje geschaafd
  • Een volle theelepel zoethoutwortel. (Als je hoge bloeddruk hebt, gebruik dan de geschilde wortel)
  • Een takje verse of gedroogde rozemarijn
  • Een eetlepel biologische rooibos

Leg in een theepot de rooibos en de zoethout. Kook een liter water. Giet het water meteen na de kook over de rooibos en zoethout. (Ja, rooibos heeft kokend water nodig om de gezonde stoffen te extraheren. Nog beter is de rooibos 5 minuten zachtjes te koken). Laat de rooisbos en zoethout 5 minuten trekken en voeg dan de rest van de kruiden toe. Laat het geheel nogmaals 10 minuten trekken. Daarna is de tisane goed op smaak.

Voor je gezondheid

De schil van citrusfruit bevat veel etherische olie. Onder de gekleurde schil zit het merg (het witte laagje). Eigenlijk zou je dit laagje het beste kunnen opeten. Want daarin zitten veel vezels, behoorlijk wat vitamine C (ongeveer de helft van de hele sinaasappel). Daarnaast bevat het merg pectine en dat helpt het cholesterol te verlagen, bevordert een goede stoelgang, is gezond voor de darmen en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Volgens een aantal onderzoeken kan het zelfs kankercellen doden. ( Uitleg over een unieke vezel, pectine op  - aHealthylife.nl ) Het merg bevat ook enorm veel flavonoïden. Deze stoffen zijn fantastisch voor onze gezondheid. Ze remmen ontstekingen en hebben een kanker remmende werking.