over inhoud en mijn motivatie

Leren in de natuur

In deze tijd van leven kan je ook een online kruidencursus volgen. Maar voor mij is de natuur het 'klaslokaal'. Kruiden en natuur moet je zintuigelijk kunnen beleven om je ermee te kunnen verbinden. Bij leren hoort wat mij betreft de mogelijkheid om alle vragen te stellen die je hebt. Daarnaast geloof ik ook in de meerwaarde van ‘samen’. Je inspireert elkaar en vult elkaar aan tijdens een cursus. 

Beleven

Een kruid leer je niet alleen kennen door de wetenschappelijke benadering. Naast het hoofdwerk is er ook de zintuigelijke beleving. Ik nodig je uit om tijd te nemen, te gaan zitten in een veld tussen het duizendblad of moerasspirea. Als je een plant echt wilt leren kennen dan gebruik je ook je zintuigen. Door zo met kruiden en natuur om te gaan, te ervaren dat de natuur om je heen 'een ziel heeft',  kom je (weer) in verbinding met de natuur, onze oorsprong.

Hoofdwerk

In de cursussen ontdek je hoe je geneeskrachtige planten op een juiste en veilige manier kunt toepassen en gebruiken. Daarvoor heb je onder andere kennis nodig van de geneeskrachtige  stoffen in planten, de inhoudsstoffen. Deze kruidenkennis deel ik graag met je. Wat kunnen deze stoffen voor je gezondheid betekenen? Hoe kan je deze stofjes op de juiste manier uit een plant halen ? Vooral in de vervolgcursus wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Door deze wetenschappelijke kennis tot je te nemen, krijg je nog meer respect en bewondering voor de geneeskrachtige planten. Het is de toegang tot een veelzijdig en juist gebruik van kruiden.

Eenvoud

In de meerdaagse cursussen leer je de belangrijkste kruiden kennen. Dat zijn onder andere de kruiden die in groten getale in de natuur groeien. Daarmee laten we zeldzame of kwetsbare kruiden staan en schaden we de natuur niet. Minder is meer. Liever de veelzijdigheid van een aantal krachtpatsers leren kennen dan tientallen in een vogelvlucht. 

Kruidenbereidingen

Ikzelf kan niet heel lang stilzitten en luisteren. Ik houd van met mijn handen werken. Elke cursusdag zullen we in het In het sfeervolle kruidenatelier een kruidenbereiding maken. Ik vertel je over de grondstoffen als was, (etherische) olie, emulgatoren die je kunt gebruiken om een kruidenbereiding te maken. Het zijn eenvoudige en krachtige recepten die je thuis ook kunt gebruiken en aanpassen naar eigen voorkeur. De recepten krijg je op papier en de bereidingen neem je na afloop natuurlijk mee naar huis.

Natuurritueel

Als ik een plant oogst of verwerk in een bereiding gebruik ik daarbij eenvoudige rituelen. Dit doe ik bewust omdat ik de natuur niet wil consumeren. Ik neem en wil ook iets teruggeven. Een klein ritueel is mijn respect en 'merci' naar de natuur. Niet meer en niet minder. In de cursussen nodig ik je daartoe uit. Als wij goed zijn voor de natuur is de natuur dat ook voor ons . En dat is wederkerig. 

Ritueel kruid

Ook in rituelen werden en worden kruiden gebruikt. Zoals salie en tijm om een ruimte te zuiveren. Hysop zou helpen verdriet te verzachten en werd daarom vaak bij een graf geplant. De altijd groene laurier stond symbool voor kracht en overwinning. Een vlier werd bij een huis en stal geplant om de inwoners en het vee te beschermen tegen blikseminslag. Ook deze toepassing van  kruiden in onze geschiedenis zijn de moeite waard om te leren kennen. Oneindig boeiend! Daarnaast plaatst het kruiden in een groter perspectief.

Door de bomen het bos blijven zien

Kruiden zijn prachtig, krachtig en effectief in hun toepassing. Baat het niet dan schaadt het niet? Jawel, kruiden kunnen zeker je gezondheid schaden, als je ze niet op de juiste manier toepast. Om kruiden op een goede manier te gebruiken, heb je de juiste kennis nodig. Er is veel informatie te vinden in boeken en op het internet. Het internet afstruinen is als verdwalen in een groot bos met veel bomen waardoor je het bos niet meer kunt zien. De juiste kruidenkennis wordt doorgegeven door de gepassioneerde en professionele kruidenkenners. Dat zijn onder meer de herboristen en fytotherapeuten.

Wil je wat vragen? Stuur me een e-mail.

'Omdat de natuur onze oorsprong is'