Helichrysum / Immortelle

Helichrysum / Immortelle

De plant Helichrysum italicum behoort tot de composietenfamilie. De naam Helichrysum is afkomstig van het Griekse ‘helios’ =’zon’ en ‘chrysos’ = goud. Als je de bloemetjes bekijkt dan zie je inderdaad kleine, gouden zonnetjes. De plant was lang geleden bij de oude Grieken favoriet. En ook voor mij behoort ze tot één van mijn lievelingen. Vooral omdat deze schoonheid in alle maanden haar grijsgroene bladkleur, goudgele bloemetjes en bijzonder sterke geur blijft houden. Zelf als het kruid gedroogd is. (Een bosjes in de linnenkast houdt voor lange tijd de motten op afstand!) Daarom heeft de plant de naam 'Immortelle' (onsterfelijk) gekregen of strobloem. De Grieken vonden de plant zo bijzonder dat ze de takken en bloemen gebruikten om standbeelden van Goden te versieren en zo te eren (Zou daar de uitspraak "in het zonnetje zetten" vandaan komen?). De plant staat symbool voor de liefde, de zon en onsterfelijkheid (IMMORTELLE).

Kerrieplant

De plant heeft een aangenaam en speciale geur. Een beetje kerrieachtig (vandaar de volksnaam kerrieplant) met een vleugje honing en kamille. Als de zon de planten verwarmt, is de geur al van een paar meter afstand te ruiken. Helichrysum Italicum komt oorspronkelijk uit Zuid Europa maar ze heeft het hier in mijn kruidentuin 'dans le Morvan' goed naar haar zin. De vaste plant groeit rap in de breedte en gedijt het beste op een droge, warme en zonnige standplaats. Ik snoei de plant flink terug in het najaar na de oogst. Hierdoor krijg je mooie, volle planten. Ik persoonlijk vind de combinatie met lavendelplanten wonderschoon. Die kleur en geurcombinatie, van een ontroerende schoonheid. Ik MOET, als ik langs de aromatische kruidentuin loop, er met mijn handen doorheen te strijken. Sensatie voor de neus. Oh ja, vlinders zijn verzot op deze plant.

Helichrysum / Immortelle

Fantastische en veelzijdige etherische olie

Om etherische olie uit de plant te winnen heb je voor 1 liter 1200 kg bloemen nodig! De olie is echt fantastisch voor de huid en heeft een vergelijkbare werking als vitamine E. In de dagcrème IMMORTELLE zal ze je wellicht verbazen met haar krachtige helende en beschermende werking. Ik maak er (met een grote glimlach) een maceraat van en gebruik graag de essentiële olie en hydrolaat. Bij uitwendig gebruik in een crème of zalf verzacht de etherische olie van het kruid littekens, huidallergieën, couperose, beschermt het de huid tegen weersinvloeden en is het een radicalenvanger waardoor nieuwe huidcellen beschermt worden.

Uit het boek: AROMECUM van DRS. Harmen Rijpkema: Helicryse staat voor herstel, rust en doorstroming. Vooral van de huid en onderliggend weefsel. Het verbetert bloed- en lymfecirculatie: huidbeschadigingen genezen sneller, littekenvorming wordt tot het minimum beperkt, helicryse als antioxidant (en vrije radicalenvanger) zorgt ervoor dat de nadelige invloed van vervuiling en Uv-straling op de huid wordt beperkt (Combes 2017) zodat minder snel veroudering en beschadiging optreedt.

Daarnaast is helichrysum (etherische olie)  een krachtig kruid om huidschimmels te behandelen en een prachtig EHBO kruid tegen vallen en stoten. Bij vallen en stoten: 1 druppel etherische olie op de blauwe plek, dit een paar keer herhalen en hoogstwaarschijnlijk is de blauwe plek al snel helemaal verdwenen.  Verder is de essentiële olie een belangrijk onderdeel in mijn maceraten/wrijf oliën om bij spierpijn en artritis te behandelen.

Dans la cuisine

Als laatste: het kruid kan je ook in de keuken gebruiken. Hoewel de kerriegeur sterker is dan de smaak. Je kan een takje laten mee trekken in een gerecht waar je graag een kerriesmaak aan wilt geven. Denk aan een soep, iets met eieren, een stoofschotel, rijstgerecht etc. De takjes moet je wel na de bereiding verwijderen.


Dagcrème uit het kruidenatelier

met helichrysum in de hoofdrol

Dagcrème helichrysum / Immortelle

Op verzoek van velen: JA! ik ga weer dagcrème maken voor de verkoop. Het wordt een verzorgende, voedende en beschermende crème met een lichte textuur. Speciaal om de huid te beschermen tijdens de gure maanden. Een artisanale dagcrème bereidt met natuurlijke en biologische grondstoffen die uitdroging en veroudering van de huid tegengaan. In de hoofdrol het kruid helichrysum ofwel IMMORTELLE. De crèmes die ik maak bevatten in plaats van water biologisch hydrolaat. Daarnaast bevat de crème natuurlijke werkstoffen en vitamines, biologische plantaardige oliën en boters. Ik durf te zeggen: "daar kan geen commercieel merk tegen op!"

Een pot dagcrème immortelle van 50 ml kost € 60,-

inclusief verzending naar Frankrijk, Nederland & België.

  • De crème is voor alle huidtypes met extra aandacht voor de oudere en gevoelige huid.
  • De crème beschermt, voedt en hydrateert de huid.
  • Vermindert couperose en gaat huidveroudering tegen.
  • De crème bevat o.a. helichrysum hydrolaat*, maceraat van helichrysum*, amandelboter* olijfboter*, zoete amandelolie* druivenpitolie*, jojobaolie*, D-panthenol, vitamine E*, plantaardige bisabolol*, hyaluronzuur en etherische olie* van helichrysum, lavendel, ceder & neroli. (* biologisch)
  • De crème smeert goed uit, dringt snel in de huid en laat geen vettig laagje na.
  • De crème zit in een glazen potje van gerecycled glas.
  • Het dekseltje is gemaakt van PP (polypropyleen) (gerecycled materiaal) en bevat geen bisfenol A of ftalaten.
  • Ik gebruik voornamelijk grondstoffen van Franse, Italiaanse en Spaanse bodem. Verder ga ik liever niet. Dus geen sheaboter, kokosolie etc.

Wil je bestellen?

De dagcrème IMMORTELLE kan je alvast bestellen door mij voor 7 november 2023 een e-mail te sturen. Vermeld daarin duidelijk: je naam en het adres waar de crème naar toegestuurd kan worden. De crème zal rond 9 november worden verzonden. Via e-mail krijg je de rekening toegestuurd.

Dagcrème helichrysum / Immortelle

Wil je iets kwijt over dit schrijven?

Commentaren: 0