Helichrysum / Immortelle

Helichrysum / Immortelle

De plant Helichrysum italicum behoort tot de composietenfamilie. De naam Helichrysum is afkomstig van het Griekse ‘helios’ =’zon’ en ‘chrysos’ = goud. Als je de bloemetjes bekijkt dan zie je inderdaad kleine, gouden zonnetjes. De plant was lang geleden bij de oude Grieken favoriet. En ook voor mij behoort ze tot één van mijn lievelingen. Vooral omdat deze schoonheid in alle maanden haar grijsgroene bladkleur, goudgele bloemetjes en bijzonder sterke geur blijft houden. Zelf als het kruid gedroogd is. (Een bosjes in de linnenkast houdt voor lange tijd de motten op afstand!) Daarom heeft de plant de naam 'Immortelle' (onsterfelijk) gekregen of strobloem. De Grieken vonden de plant zo bijzonder dat ze de takken en bloemen gebruikten om standbeelden van Goden te versieren en zo te eren (Zou daar de uitspraak "in het zonnetje zetten" vandaan komen?). De plant staat symbool voor de liefde, de zon en onsterfelijkheid (IMMORTELLE).

Kerrieplant

Helichrysum / Immortelle

De plant heeft een aangenaam en speciale geur. Een beetje kerrieachtig (vandaar de volksnaam kerrieplant) met een vleugje honing en kamille. Als de zon de planten verwarmt, is de geur al van een paar meter afstand te ruiken. Helichrysum Italicum komt oorspronkelijk uit Zuid Europa maar ze heeft het hier in mijn kruidentuin 'dans le Morvan' goed naar haar zin. De vaste plant groeit rap in de breedte en gedijt het beste op een droge, warme en zonnige standplaats. Ik snoei de plant flink terug in het najaar na de oogst. Hierdoor krijg je mooie, volle planten. Ik persoonlijk vind de combinatie met lavendelplanten wonderschoon. Die kleur en geurcombinatie, van een ontroerende schoonheid. Ik MOET, als ik langs de aromatische kruidentuin loop, er met mijn handen doorheen te strijken. Sensatie voor de neus. Oh ja, vlinders zijn verzot op deze plant.

Fantastische en veelzijdige etherische olie

Dagcrème helichrysum / Immortelle

Om etherische olie uit de plant te winnen heb je voor 1 liter 1200 kg bloemen nodig! De olie is echt fantastisch voor de huid en heeft een vergelijkbare werking als vitamine E. In de dagcrème IMMORTELLE zal ze je wellicht verbazen met haar krachtige helende en beschermende werking. Ik maak er (met een grote glimlach) een maceraat van en gebruik graag de essentiële olie en hydrolaat. Bij uitwendig gebruik in een crème of zalf verzacht de etherische olie van het kruid littekens, huidallergieën, couperose, beschermt het de huid tegen weersinvloeden en is het een radicalenvanger waardoor nieuwe huidcellen beschermt worden.

Uit het boek: AROMECUM van DRS. Harmen Rijpkema: Helicryse staat voor herstel, rust en doorstroming. Vooral van de huid en onderliggend weefsel. Het verbetert bloed- en lymfecirculatie: huidbeschadigingen genezen sneller, littekenvorming wordt tot het minimum beperkt, helicryse als antioxidant (en vrije radicalenvanger) zorgt ervoor dat de nadelige invloed van vervuiling en Uv-straling op de huid wordt beperkt (Combes 2017) zodat minder snel veroudering en beschadiging optreedt.

Daarnaast is helichrysum (etherische olie)  een krachtig kruid om huidschimmels te behandelen en een prachtig EHBO kruid tegen vallen en stoten. Bij vallen en stoten: 1 druppel etherische olie op de blauwe plek, dit een paar keer herhalen en hoogstwaarschijnlijk is de blauwe plek al snel helemaal verdwenen.  Verder is de essentiële olie een belangrijk onderdeel in mijn maceraten/wrijf oliën om bij spierpijn en artritis te behandelen.

Dans la cuisine

Dagcrème helichrysum / Immortelle

Als laatste: het kruid kan je ook in de keuken gebruiken. Hoewel de kerriegeur sterker is dan de smaak. Je kan een takje laten mee trekken in een gerecht waar je graag een kerriesmaak aan wilt geven. Denk aan een soep, iets met eieren, een stoofschotel, rijstgerecht etc. De takjes moet je wel na de bereiding verwijderen.


Wil je iets kwijt over dit schrijven?

Commentaren: 1
  • #1

    Esther (zaterdag, 28 september 2024 22:14)

    Bedankt voor de heldere toelichting van deze mooie plant. Op Corsica ontdekt �