Brunel heeft de bijnaam bijenkorfje (de bloemaren lijken op een gevlochten bijenkorf zoals die vroeger werden gebruikt).In het Engels heeft het kruid de prachtige bijnaam: Heart of the earth en selfheal. 400 Jaren geleden was het een van de allerbelangrijkste wondkruiden in de geneeskunst, ( vers gekneusd blad op wonden). Het kruid was en is in de kruidengeneeskunst echt geroemd om haar geneeskracht maar wonderlijk genoeg nog steeds onbekend. Toch wordt er momenteel in de wetenschap uitbreid onderzoek gedaan naar de werking van dit kruid. Met name voor de huid en in betrekking tot kanker. De effecten op de gezondheid worden bestudeerd en inmiddels ook door onderzoeken bevestigt,
Het kruid bloeit in de maanden juni t/m oktober. Gewone brunel houdt van vochtige gronden maar je en je treft haar ook op droge plaatsen, in het grasland, langs oevers, wegbermen, in lichte bossen, gewoon in je tuin en potager. Ze groeit in de zon en halfschaduw. Deze plant vermeerdert zich rap via uitlopers. Zeker als je het kruid kort maait. Brunel behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en heeft de klassieke kenmerken van deze familie:
1. De paarse bloemen hebben een lipvormig uiterlijk en groeien op aren.
2. De bladeren zitten tegenover elkaar op de stengel.
3. De stengels zijn vierkant.
De EERSTE oogst betreft het bovengrondse kruid nog voordat de bloemaren tot bloei komen.
De TWEEDE oogst is de oogst van bloemen als ze in bloei zijn. Hoe vaker je de bloemen oogst, hoe meer bloemen de plant zal maken.
Bovengrondse kruid met bladeren en de jonge bloemaren. (Geoogst voor de bloei). Antibacterieel. Verlaagt de bloeddruk, drijft een teveel aan vocht af, samentrekkend, wondhelend, bloedstelpend.
Alleen de bloemaren: verbetert de functie van de lever en galblaas , verlaagt de bloeddruk, antibacterieel, verkoelt, kalmeert de ogen (bindvliesontsteking)
Het kruid wordt rijkelijk in de Chinese geneeskunst toegepast. Daar heet het kruid: XIA(U) (zomer) CU | KU (droog) KAO | CAO (kruid). Het wordt daar toegepast bij hitte-klachten als leverhitte, verstoorde lever en koorts. Daarnaast wordt het toegepast om te groot enthousiasme te temperen, voor het verbeteren van de functie van de lever en galblaas en ter bestrijding van infectie aan de luchtwegen en spijsverteringsstelsel.
Brunel staat in haar energie voor het aanwakkeren van innerlijke krachten voor gezondheid, om de mens te helpen met het oplossen van een innerlijk conflict dat met ziekte te maken kan hebben en genezing in de weg staan.
wordt het kruid toegepast bij ontstekingen en onzuiverheden (huidinfecties, huiduitslag, huidontstekingen).De Engelse naam 'selfheal' heeft het kruid o.a. te danken aan haar krachtige huidhelende vermogen (vergelijkbaar met Calendula). Brunel heeft samentrekkende, bloedstelpende, ontstekingsremmende, kiemdodende, krachtige wond en huidherstellende eigenschappen voor de huid.
* 50 % Bitterstoffen zorgen voor de werking van lever en gal
* 50% Looistoffen zorgen voor de samentrekkende, bloedstelpende werking,
* Flavonoïden (rozemarijnzuur) zorgen voor een bewezen antioxidant en ontstekingsremmende werking .
* Vitaminen A, B, C, K, vetzuren, etherische olie.
* Hitteklachten aan de huid: werkt koelend bij ontstekingen, roodheid, zwellingen, verbranding,
* Kleine schrammen
* Herpes Simplex virus 1 & 2
* Beschermen van de huid (beschermt tegen UVA- en UVB-straling).
* Snijwonden
* Brandwonden
* Keelpijn
* Jeuk en roodheid van de huid
* Verkoelt bij zomerhitte
* Verkoelt bij koorts, hitteklachten
* Verkoelt bij opvliegers
* Verkoelt bij zonnesteek
* herpes simplex virus
* Stimuleert het immuunsysteem
bij bloedingen, hevige menstruatie.
® 1 deel bovengronds bloeiend kruid op 3 delen vodka. 2-5 ml per dag.
® Inwendig en uitwendig gebruik via kompres bij wonden. (Zie uitwendige toepassing.)
Koude tisane, bij hitte klachten, bloedingen, hevige menstruatie, diarree, koorts, maag en darmklachten.
® Inwendig en uitwendig gebruik via kompres. (Lees uitwendige toepassingen).
® 1 Eetlepel kruid op 250 ml gekookt water. 20 -45 minuten laten trekken. 3-4 Kopjes per dag.
Bij keelpijn, verkoudheid en griep.
® Sterke tisane (3 eetlepels kruid op 250 ml water) mengen met honing. 1 Deel tisane op 2 delen honing.
Van gedroogd kruid in een olie naar keuze. Volgens de warme methode 24 uur. Je kunt er een zalf van maken en die toepassen bij bloedende aambeien. Voor gebruik van het maceraat en de zalf lees uitwendige toepassingen.
Maak een slappe tisane ( 1 eetlepel kruid op 250 ml water) goed zeven en daarmee hete en vermoeide ogen spoelen. (bij bindvliesontsteking!)
Spoelen met een slappe tisane of verdunde tinctuur bij bloedend tandvlees, mond ontstekingen en keelpijn (gorgelen).
Verse (schoon) bladeren fijnsnijden en kneuzen en dan aanbrengen op een wond. Verse bladeren vermengen met een geschikte olie of honing en dat gebruiken als kompres.
Verse bladeren en bloemetjes in een salade. Met vers blad kan je een kruiden-ijsthee maken. Je kan het bovengronds kruid macereren in wijn. Zo verkrijg je een medicinale wijn waarvan je per dag een klein glaasje drinkt.
* een remmende invloed op het aidsvirus.
* een immuun-stimulerend effect
* een anti tumorwerking
* antiallergisch effect
* ontstekingsremmend effect
* een bloeddrukverlagend effect
* een bloedsuiker spiegel verlagend effect
* een zonlicht beschermende werking en DNA-beschermende werking ter hoogte van de huid. Voorkomen huidkanker.
* geneeskrachtige invloed op de schildklier
Maak een tisane van 4 eetlepels brunel-bloemen op 1 liter gekookt water, afgekoeld naar 95 graden. Laat dit 20 minuten trekken. Zeef en zet de tisane in de koelkast om verder af te koelen naar behoefte. Je kunt de drank serveren met ijsblokjes (maar brunel heeft van zichzelf al een verkoelend effect!), een schijfjes citroen en/of een lepel honing. Je kunt deze drank naar eigen smaak nog uitbreiden met andere verkoelende kruiden als groene munt, citroenmelisse, hibiscus, kamille, linde en Rooibos.
Onderschat het koelende effect van dit kruid niet. Een anekdote: tijdens een bijenkomst van mijn jaartraject "Vivre avec les quatre saisons" hebben we deze drank gemaakt. Het was een snikhete zomerse dag in juli. We hadden ons opgesloten tussen de dikke muren van mijn kruidenatelier waar het toch nog 25 graden was. Na 2 glazen brunel-drank met een schijfje citroen verscheen de eerste arm met kippenvel. Ondanks de hoge temperatuur vonden we het toch een beetje frisjes worden in het atelier.