Vivre avec les quatre saisons

Op 30 september 2023 is de jaarcursus -Vivre avec les quatre saisons-  van start gegaan. De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten die samen een traject volgen om je te verbinden met de seizoenen en geneeskrachtige planten. Je kunt de cursus in z'n geheel volgen maar het is ook mogelijk om een enkele cursusdag te volgen. De bijeenkomsten zijn op een zaterdag van 10h00 tot 17h00. De cursus is afgestemd  op het seizoen en de daarbij passende geneeskrachtige planten en bereidingen. Je ontdekt de rijkdom en geneeskracht van de natuur. Welke kruiden zijn er op dat moment in het seizoen te oogsten? Hoe en waarbij  kan je ze toepassen? Wat kan je ermee maken? Hoe verwerk je de kruiden in een bereiding? Kruiden en kennis verzamelen. Een verrijkende toevoeging aan je leven.


De kruiden

Ik neem je mee, de natuur in, om de geneeskrachtige planten te ontmoeten. Het zal je verwonderen dat er precies die planten te vinden zijn die we op dat moment in het jaar nodig kunnen hebben voor onze gezondheid. Denk aan de voorjaarkruiden die ons helpen met het reinigen van ons lichaam. Dat zijn kruiden vol vitamines en mineralen waarmee we onszelf kunnen vitaliseren na een lange winter. Of de aromatische zomerkruiden die helpen de huid te beschermen tegen zonnebrand en insecten en die we kunnen toevoegen aan een salade. Wat dacht je van de herfst met haar wortels en bessen die onze weerstand ondersteunen. Zelfs hartje winter zijn er kruiden te vinden. De natuur is gul!


Kruidenbereidingen

In het kruidenatelier verwerken we de kruiden in eenvoudige en krachtige bereidingen als tinctuur, siroop, zalf, oxymel, tisane, pesto, een azijnextractie etc. Met deze basisbereidingen kan je voortaan thuis zelf aan de slag. Je krijgt de recepten mee op papier. Zo kan je ze voortaan gedurende alle seizoenen maken met diverse kruiden. Thuis kan je ermee experimenteren en de recepten aanpassen naar eigen behoefte. 


Natuurritueel

Met de seizoenen leven geeft gezondheid, rust, harmonie, positieve gevoelens, helderheid en verdieping in je leven. Niet in harmonie met de seizoenen leven kan zorgen voor disbalans in je lichaam. Ik wil je daar graag meer over vertellen en  bovenal inspireren om mee te buigen met de natuur en het seizoen. Natuurrituelen helpen je daarbij. Bij elke bijeenkomst  hoort een klein natuurritueel afgestemd op het seizoen. Om de verbinding met de natuur en haar kracht te herstellen en te verstevigen.


Data & tijd

 • De jaarcursus bestaat uit 12 bijeenkomsten op een zaterdag. 
 • Elke bijeenkomst start om 10h00 en eindigt rond 17h00
 • Cursusdagen in 2024  (NL-talig):  27 januari, 24 februari, 30 maart, 27 april, 25 mei, 29 juni, 20 juli, 17 augustus, 28 september, 26 oktober, 23 november, 21 december.

Start van het tweede jaartraject is op zaterdag 26 oktober 2024 (Nederlandstalig) en op vrijdag 25 oktober  (Franstalig en Engels) 

Je kunt altijd een losse cursusdag volgen mits er nog plaats is. Data volgen.


Prijs

 • Voor elke losse cursusdag betaal je € 70,- 
 • Schrijf je je in voor een traject van twaalf achtereenvolgende cursusdagen, dan betaal je € 770,- . Je krijgt dan één cursusdag gratis.
 • De prijs is inclusief mijn bezielde begeleiding en kruidenkennis, cursus en recepten op papier, de meeste materialen en grondstoffen, koffie, thee , tisane en quelque chose de délicieux. 
 • De kosten voor alcohol om tinctuur mee te maken, biologische appelazijn en rauwe honing zijn voor de cursist zelf.

Praktisch

 • Iedereen neemt iets te eten mee om te delen tijdens de lunch. Denk aan brood, kaas, soep, noten fruit, hartige taart etc.
 • Er is plaats voor maximaal 8 personen. De cursus gaat van start vanaf 4 deelnemers.
 • We gaan naar buiten. Houd het weerbericht in de gaten betreffende kleding.
 • Spaar alvast lege jampotten met deksel.

Inschrijfformulier

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Laten we de seizoenen vieren met kruiden!