Ontwerpen van een natuurlijke tuin

De datum voor 2024 is nog niet bekend.


Een samenwerking met Hanneke Lewin van Vuure

In 2024 vindt voor de tweede maal de 2 daagse cursus ‘ontwerpen van een natuurrijke tuin’ plaats. Je krijgt les in en rond het kruidenatelier van maître herboriste Nataschja Derks. De docenten zijn Hanneke Lewin van Vuure en Nataschja Derks. Tijdens deze korte cursus leer je meer over ontwerpen, maar ook over het ‘lezen’ van het landschap en van je eigen terrein. Je ontwikkeld meteen al ideeën over jouw eigen tuin waar je straks mee verder kunt. Ook leer je meer over hoe de natuur werkt in jouw tuin, en hoe je kunt samenwerken in plaatsen van strijden. Een goede stap in de richting van jouw eigen heerlijke natuurrijke tuin !

Over Hanneke

Hanneke Lewin van Vuure ( 1974 ) woont in de heuvels in Broye in de zuid Morvan. ‘Ik ben hovenier en kweker en groot liefhebber van planten en tuinieren. Sinds 2003 maak ik met ons bedrijf het Wilde Land natuurrijke tuinen in Nederland en Frankrijk. We ontwerpen, leggen aan en onderhouden tuinen. Daarnaast organiseren we cursussen en workshops over het ontwerpen en aanleggen van je eigen natuurrijke tuin. In 2020 is onze vaste planten kwekerij naar Frankrijk verhuisd en maak ik steeds meer beplantingsplannen en onderhoudsplannen voor tuinen in de Morvan. Via de kunstacademie, een opleiding ecologie en beheer van het Nederlandse Landschap en de hoveniersopleiding kwam ik uiteindelijk op mijn plek terecht.’

Meer informatie over het hoveniersbedrijf en de kwekerij vind je op www.hetwildeland.nl en www.la-molene.fr

 

Waarom deze cursus?

Hanneke: "Op onze tuin ontwerp cursus in Nederland kwamen opvallend veel mensen af met een huis en tuin in Frankrijk. De weidsheid, rust en ruimte van het Franse platteland trekken veel Nederlanders aan. Ook het idee zelf flink de ruimte te hebben is voor veel mensen een overweging om hier een plek aan te schaffen. Hoe maak je nu een plan voor zo’n terrein ? Hoe zorg je dat je niet alleen maar aan het werk bent in je tuin ? Hoe zorg je er voor dat je tuin past in het landschap ? Hoe maak  je een diverse, natuurrijke plek die voor jou, maar ook voor planten en dieren een oase is ? In deze cursus leer je op een andere manier naar je eigen terrein kijken, inspireren we je met prachtige voorbeelden, oefenen we met het ontwerpen en laten we je kennismaken met de basisprincipes van de ecologie. Na deze cursus heb je meer kennis en vaardigheid in handen om een goed ontwerp voor je eigen ideale plek te maken".

 

Nataschja: "Sinds twee jaar mogen we zorg dragen voor bijna een hectare grond achter de boerderij. Wat ik niet wil, is "een slaaf'' zijn van het land en de tuin. Ik werk in principe met de natuur samen en niet tegen. Voor mij als kruidenvrouw bestaat er geen onkruid. Dat betekent de natuur haar gang laten gaan, observeren en soms ingrijpen. We hebben een potager aangelegd, fruitbomen gepland en er zijn stukken land waar ik voor mijn werk kruiden verbouw. Ik vermaak me het meeste met het wilde kruidenveld. Het enige wat ik daar doe, is paden maaien. Ooit was het een weiland waar koeien graasden. Nu is het mijn schatkamer en leslokaal. Ik heb er honderden wilde narcissen en krokussen geplant. Ik observeer daar de wilde kruiden en ga er op avontuur. Ik ontdek telkens weer nieuwe planten en insecten. De reeën en hazen komen er slapen en  in de zomer is het een bloemenzee. Vanaf maart oogst ik daar manden vol kruiden die ik verwerk in tisane, zalf en tinctuur. Door in deze cursus mijn zienswijze betreffende tuinieren met je te delen en te vertellen over het gebruik van de diverse wilde kruiden hoop ik je voor altijd te inspireren.

Praktische informatie

De cursus kost € 325,-. Inclusief koffie, thee, lunch, een uitgebreide lesmap en de bezieling van de twee docenten. De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers. Er is plek voor maximaal 12 deelnemers. Er wordt op beide dagen een lekkere lunch voor je verzorgd en er is koffie, thee en tisane. Voor wie wil is er gelegenheid om te overnachten op de locatie. Er zijn 7 bedden op de romantische zolder boven het kruidenatelier of op je kunt kamperen in de tuin. Je kunt ook aanschuiven voor ontbijt en diner. Kijk voor meer informatie over mogelijkheden en kosten op Logeren bij Lala Le Prenet of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Het lesmateriaal voor de cursus wordt verzorgd, je hoeft niets mee te nemen. De cursus wordt gegeven in en rond het prachtige kruidenatelier van Maître Herboriste Nataschja Derks. 

Dagindeling vrijdag en zaterdag

  • 10h00: welkom met koffie en tisane 
  • 10h30-13h00:  programma
  • 13h00-14h30: lunch 
  • 14h30 tot 18h00: programma
  • 18h00: mijmeren, praten en apéro
  • 19h00 : De avond voor jezelf, mogelijkheid om te gaan wandelen in de prachtige omgeving
  • (19h00: eventueel aanschuiven aan tafel voor een eenvoudige maaltijd) 

Ik wil meedoen!