info per kruid

Kruiden zijn geen wondermiddelen en het gebruik ervan is zeker niet ongevaarlijk.

Kruiden kan je beschouwen als natuurlijke middelen die het zelf genezend vermogen activeren met een milde en subtiele werking.

Toch moet je goed weten hoe je een kruid gebruikt, in welk dosering en ook wanneer je een kruid juist niet mag gebruiken.

De informatie die ik geef over kruiden haal ik uit de natuur en van mijn boekenplanken.


meidoorn

Een prachtig harte-kruid.

Meidoorn, Eenstijlige meidoorn.

De wetenschappelijke naam is -Crataegus monogyna- .

Meidoorn hoort bij de Rosaceae familie.

Het woord –Crataegus- is afgeleid van het Griekse woord –kartos-  wat kracht, sterkte betekent.

Het gebruik van de bloemen en de bessen van de Meidoorn hoort wat mij betreft thuis bij een gezonde manier van leven.

Van dit kruid gebruik ik vooral de bloeiende toppen met de bloemetjes eraan. Een paar blaadjes erbij is prima. In het najaar pluk ik de rode bessen en die droog ik om later te gebruiken voor een hartversterkende wijn.

Vroeger werd het kruid gebruikt bij honger. Kinderen kauwden dan op de bloemen en de blaadjes om de honger te stillen. Meidoorn is altijd verbonden geweest met rituelen die te maken hebben met de vruchtbaarheid. Het kruid staat symbool voor de vernieuwing van de natuur. In de maand mei, als het kruid bloeit kan de lucht zwanger zijn van haar aroma.

Al sinds de middeleeuwen worden Meidoorn-bloemen gebruikt bij slapeloosheid. De bessen en vooral de bloemen hebben een mooie geneeskracht die wetenschappelijk bewezen is. Daarnaast is het een zeer veilig kruid in gebruik.

Ik maak en gebruik vooral aftreksels als een infusie, wijn, azijn en tinctuur.

 

De geneeskrachtige werking van Meidoorn-bloemen.

 

Ten eerste is het een kruid wat het hart lief heeft. Ik noem het ook wel een opkikker voor het hart. Het beschermt de vaatwanden tegen vrije radicalen

Ik gebruik de bloemen en de bessen om het hart te beschermen en te versterken. Heb je een hoge of een lage bloeddruk dan kan dit kruid je daarbij helpen want het heeft bloeddruk regulerende eigenschappen.

Ben je een topsporter? Meidoorn zorgt  voor een beter uithoudingsvermogen en een betere zuurstofopname.

Ten tweede zorgt dit kruid heel goed voor de kransslagaderen. De geneeskrachtige stoffen verwijden de kransslagaders en helpen bij de doorbloeding van de hartspier.

Ten derde is het een fijn kalmerend kruid. Gebruik een kopje thee van de bloemen of neem een klein glaasje van de Meidoornwijn als je last hebt van nerveuze hartklachten als hartritme stoornissen en hartkloppingen. Het kruid vermindert prikkelbaarheid, vertraagt de hartslag, kalmeert het zenuwstelsel en het helpt goed bij problemen met inslapen en doorslapen.

Als laatste heeft Meidoorn een helende werking bij de doorbloeding en bloedsomloop stoornissen. Gebruik het kruid bij oorsuizen, duizeligheid, verminderd geheugen, concentratiestoornissen, hoofdpijn en verwarde gevoelens die te maken hebben met bloedsomloop stoornissen.

Als je een ernstige hartziekte hebt of lijdt aan een zware depressie dan overleg je met de arts of je het kruid mag gebruiken.

Voor recepten met Meidoorn-bloemen of bessen zie: Recepten