overzicht van de vijfdaagse cursussen

Vier de zomer met kruiden!


Herborisme, de basis

L'essentiel

10 juli t/m 14 juli 2023 & 21 augustus t/m 25 augustus 2023

Tijdens deze week leer je de basis van het 'herborisme'. Je ontdekt de  geneeskrachtige toepassing en werking van de meest voorkomende kruiden. Je komt te weten hoe, wanneer en waar je de kruiden oogst. Je leert hoe je de kruiden herkent, droogt en bewaart. Daarnaast leer je de basis-bereidingen van deze kruiden te maken. In het kruidenatelier maak je o.a. een tinctuur, maceraat, zalf, kruidensiroop, azijnextractie en 'la tisane'. Dit zijn een aantal basisbereidingen die je in het vervolg zelf kunt maken en aanpassen. Je keert na afloop naar huis met een kleine natuurapotheek en een hoofd en hart vol  waardevolle kruidenkennis. Deze kennis is tijdloos en voor altijd. Na deze cursus kan je op een natuurlijke en eenvoudige manier je gezondheid ondersteunen met planten die om je heen groeien en bloeien. Deze basiscursus is ook te volgen in modules als onderdeel van de jaaropleiding 'Vivre avec les quatre saisons'.


herborisme, vervolgcursus

Cours avancé

24 juli t/m 28 juli 2023

Deze cursus is een vervolg op de basiscursus. Voor deze weekcursus heb je de kennis en kunde van de basiscursus nodig. De kruiden die we bespreken groeien en bloeien  in de natuur van Nederland en ‘Le Morvan’ en in de kruidentuin. Tijdens deze week leer je meer over de geneeskrachtige inhoudstoffen van kruiden. Die kennis is als een poort naar de wondere wereld van de geneeskrachtige planten. Je ontdekt hoe je deze stoffen op de juiste manier kunt extraheren en op welke wijze  je ze kunt verwerken in kruiden-bereidingen. In het kruidenatelier maak je onder andere een gel, kruidencrème, alcoholvrije tinctuur en lotion. Je keert na afloop naar huis met krachtige kruidenbereidingen, een hoofd vol waardevolle kruidenkennis en een verloren hart aan kruiden en de schoonheid van de Morvan. 


Kruiden voor huid en haar

'Kruid op je huid'

7 augustus  t/m 11 augustus 2023

In deze week leer je kruidenbereidingen maken voor huid en haar. Natuurlijk, plantaardig, geurig en met een hart van en voor kruiden. Dit is iets voor jou als je kiest voor 'lief zijn voor je lijf en de aarde'. In deze vijfdaagse cursus ontdek je de verzorgende kracht van de natuur op je huid. Ontmoet kruiden voor huid en haar en leer hun verzorgende eigenschappen kennen. In het kruidenatelier maak je onder andere een shampoobar, zalf, bodybutter, gezichtscrème, zonbescherming. Alles met een hart van en voor kruiden. Dit zijn eenvoudige recepten die je voortaan thuis ook kunt maken en kunt aanpassen naar je eigen voorkeur en behoefte. 


herborisme, Verdiepende cursus

Approfondissement

Wordt georganiseerd in de zomer van 2024

Het woord 'herborisme' bestaat niet. Ik introduceer het woord bij deze. Herborisme is een woord gevonden voor een leven met en voor kruiden. Wat me ook bevalt aan het woord is dat het woord 'herboren' erin is verborgen. Dat wens ik je toe. Dat je na een kruiden-vakantie bij Atelier L'HERBORISTE herboren terug naar huis keert. Met waardevolle, verrijkende kruidenkennis voor het leven. 

'Parce que la nature est notre origine'