herborisme ontmoet sjamanisme

Twee weekenden met sjamaan Eric Sunfox Marchal

Waarom ik voor deze samenwerking kies?

Omdat ik ervan overtuigd ben dat wij mensen meer in verbinding met onze oorsprong, de natuur mogen gaan leven. Als we die verbinding met de natuur herstellen en bekrachtigingen, zal het de aarde en ons veel beter gaan. Vanuit de verbinding met de natuur komen we weer thuis bij onszelf. Sjamanisme helpt die verbinding te herstellen en te verstevigen.

Ehm, wat heeft dit eigenlijk met kruiden te maken?

Een geneeskrachtige plant kan je op diverse manieren benaderen. Vanuit de wetenschap: welke geneeskrachtige inhoudstoffen bevat deze plant? Hoe kunnen we die extraheren? Hoe en bij welke kwaal kunnen we die stoffen toepassen? Een geneeskrachtige plant ontdekken we ook vanuit het zintuigelijke: hoe ruikt en smaakt deze? Hoe voelt het blad, de stengel, de bast? We bewonderen de schoonheid ervan, de kleuren. We aanschouwen de biotoop van de plant, het water waarlangs de plant groeit, de aarde waarin ze wortelt. Vanuit het sjamanisme ontdek je 'de ziel' van de plant en verbindt je jezelf met deze ‘spirit’. Als je dit allemaal van een plant ontdekt, zal de plant meer voor je gaan betekenen. Daarmee zal je een kruid nog beter leren kennen en kunnen toepassen. Aho.


Lente cursus 9 t/m 11 juni 2023

Fleurs en les essences

We delen een speciale zweethutceremonie vergezeld van het 'medicijn' van vijf inheemse planten. Daarna zullen we wat meer 'openbloeien' voor een ontmoeting met het plantaardige volk; de plantenwezens en 'de ziel' van planten en bomen. Deze zullen we gaan ontmoeten als we in de natuur zijn, tijdens verschillende rituelen en sjamanistische praktijken zoals de parfumceremonie met planten en hun essentiële oliën. De vijf inheemse planten die we tijdens de zweethutceremonie zullen gebruiken, kunnen onze gezondheid ondersteunen. We zullen deze planten in hun eigen biotoop ontmoeten. We nemen de tijd om ze te ontdekken met al onze zintuigen. Nataschja zal haar kruidenkennis over deze planten met je delen. Ze zal vertellen over de medicinale werking en toepassing van deze vijf planten. In de schaduw van de oude eik kom je meer te weten over de geschiedenis van deze planten en hoe je ze kunt gebruiken bij rituelen. In het kruidenatelier maken we met deze planten natuurmedicijnen. We wensen je een weekend waarin je de verbinding met de natuur en haar spirit zal beleven, intensiveren en herstellen.


Herfst cursus 13 t/m 15 oktober 2023

Automne et racines

In dit weekend zullen we ons wortelen en verbinden. We dalen af, we gaan de aarde in, naar de diepte, de rots. We delen een  zweethutceremonie. Laten we niet vergeten dat een zweethutceremonie in de eerste plaats een medicijn van de aarde is. We stemmen ons af op het ritme van de aarde en op het 'boomvolk'. We ontmoeten bomen en verbinden ons met haar wortels.

We zullen oogsten wat de aarde en het bos ons willen geven. Daarmee maken we in het kruidenatelier een natuurmedicijn dat onze gezondheid in de wintermaanden zal ondersteunen. We zullen deze geneeskrachtige planten in hun eigen biotoop ontmoeten. We nemen de tijd om ze te ontdekken met al onze zintuigen. Nataschja zal haar kruidenkennis over deze planten met je delen. Ze zal vertellen over de medicinale werking en toepassing van deze planten. In de schaduw van de oude eik kom je meer te weten over de geschiedenis van deze planten en hoe je ze kunt gebruiken bij rituelen. We wensen je een weekend waarin je de verbinding met de natuur en haar spirit zal beleven, intensiveren en herstellen. Dieper gaan we, in trance, om ons te verbinden met onze voorouders en de plaatsen waar we vandaan komen. En onze wortels liggen ook elders...graven, om vooruit te komen..

 

                                                                                                                                    "Het verleden is onvoorspelbaar" - Jean Grosjean


Ontmoet Eric Sunfox Marchal

“Je me réjouis de partager avec vous mon rapport à la forêt, profonde, mysterieuse, archétypale, magique et donc initiatique. C’est sensible une plante, c’est plein de vie, il est possible d’entrer en contact avec elle, et de se laisser toucher par sa grâce. Nous partagerons une hutte de sudation particulière accompagnée par la “médecine” de 5 plantes indigènes. Alors nous seront un peu plus ouvert pour rencontrer le peuple végétale, le petit peuple, quelques arbres et plantes maitresses, lors de plusieurs rituels et pratiques chamaniques.

 

"Ik deel graag met u mijn relatie met het bos. Diep, mysterieus, archetypisch, magisch en daarom inwijdend. Een plant is gevoelig, hij is vol leven en het is mogelijk om ermee in contact te komen en geraakt te worden door zijn genade. We delen een speciale zweethut vergezeld van het "medicijn" van 5 inheemse planten. Dan staan we wat meer open om het plantenvolk te ontmoeten, het kleine volkje, enkele bomen en meesterplanten, tijdens verschillende rituelen en sjamanistische praktijken.Praktische informatie

  • De beide ontmoetingen starten op vrijdag 19.00 uur en eindigen  op zondag 16.30 uur.
  • Deelname een een weekend kost € 370,-
  • De prijs is inclusief de accommodatie van 2 nachten en een diner.
  • Koffie, thee is gratis.
  • Dit is een internationale stage. Tijdens dit weekend zal er Frans, Engels en Nederlands  worden gesproken.

 

Download
Download hier de voorwaarden betreffende inschrijven , betalen en wat je mee moet nemen.
Sjamanisme ontmoet herborisme 2023.pdf
Adobe Acrobat document 193.8 KB


Wat is sjamanisme?

In het sjamanisme gaat men ervan uit dat alles en iedereen een spirit, een ziel heeft. Alles is onderling verbonden en onderdeel van een groter geheel. Je bent niet meer alleen als je beseft dat de aarde leeft en dat alles, ook de natuur, een ziel heeft. Als je ervaart dat alles met elkaar verbonden is, dan vindt er heling plaats. Als je dit werkelijk kunt ervaren, dan ben je verbonden met je oorsprong, de natuur. Vanuit die diepe verbondenheid ontstaat er als vanzelf respect en dankbaarheid voor al het leven op deze aarde. 

Verbinding en harmonie

Ik en Eric delen de behoefte van : in harmonie en verbinding met de natuur. Vanuit dat principe doen we ook ons werk, ik als herboriste en Eric als sjamaan. We gebruiken beide geneeskrachtige planten en rituelen. Beiden op eigen wijze, met humor en met beide benen op de grond. De rituelen en planten van Eric en mij verschillen van elkaar. In deze twee weekenden vullen we elkaar aan. De beide 'ontmoetingen' staan in het teken de lente en de herfst. Middels geneeskrachtige planten en rituelen herstellen we de verbinding tussen mens en natuur. En daarmee bekrachtigen we de verbinding tussen jou en je ware natuur. Als wij aardig zijn voor de aarde is de aarde aardig voor ons. Dat is wederkerig.


Heb je vragen of wil je de cursus reserveren?

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.