kruidenwandeling

Beste lezer, ik woon sinds maart 2019 niet meer in Zuid Limburg maar in de Bourgogne, in het natuurpark de Morvan in Frankrijk.

Binnenkort zal onderstaande tekst en foto worden aangepast. Wordt vervolgd!

 

Laat ik kort vertellen over mijn “achtertuin”, de heuvels rondom de Zuid Limburgse Eyserbossen (Limburgs: Ezerbusj ) waar ik je graag mee naar toe neem. Een wonderschone omgeving waar de natuur haar rijkdom toont. Ik ken het gebied als mijn eigen broekzak, weet waar de geneeskrachtige planten groeien en bloeien en voel me er intens mee verbonden. Daarom organiseer ik daar de kruidenwandelingen. Tijdens de wandeling deel ik mijn kennis over de geneeskracht van de bomen en planten, toon je wat de rijkdom van de natuur is en vertel een paar mooie verhalen over kruiden en hun geschiedenis.

Deze wandelingen kunnen op aanvraag worden georganiseerd en regelmatig worden ze aangekondigd in de agenda en nieuwsbrief. Een wandeling kan worden uitgebreid met een natuurritueel, een lunch, een picknick, een workshop in mijn kruidenatelier etc.

Ik denk heel graag met je mee. Er zijn verschillende horecagelegenheden in de buurt waar je vooraf en na afloop iets kan genieten.

Wat beleef je tijdens een kruidenwandeling?

  • Wilde kruiden proeven, ruiken en herkennen in hun eigen biotoop
  • Luisteren naar verhalen rondom kruiden van vroeger en nu
  • Ontdekken welke kruiden je wel en niet in het wild mag oogsten
  • Leren hoe je kruiden kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een thee
  • Onderweg drinken we thee van wilde kruiden met een stuk kruidencake
  • Regelmatig staan we even stil bij al het natuurschoon

 

De details:

De wandeling is voor jong en oud

De route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn

De wandeling vindt plaats in de maanden april tot en met oktober

De wandeling is uit te breiden met bv. een lunch, een workshop in het kruidenatelier

De korte wandeling duurt 1,5 uur

De lange wandeling duurt 2,5 uur

Informatie en aanmelden via: info@deherboriste.nl

 

De kosten:

Prijs is 15 euro per persoon voor de korte wandeling en 25 euro voor de lange wandeling

De wandeling gaat van start met minimaal vier personen

Zie betalingsvoorwaarden


Korte omschrijving van de wandeling

 

We beginnen de wandeling aan de rand Eyserbossen (Limburgs: Ezerbusj ). Dit hellingbos ligt ten oosten van Wijlre waar wij wonen.

Het bos loopt door tot aan de Eyserbeek aan de voet van het bos. Beneden aan de rand van het bos bevindt zich een waterwingebied; Roodborn, waar een tiental bronnen ontspringen en waarvan ik soms het water gebruik voor mijn tincturen. Dit gebied bezoeken we bij de lange wandeling. Onderaan de bosrand liggen prachtige, bloemrijke, kruidige kalkgraslanden. Daar groeien veel kruiden en zeldzame en gewone weidebloemen. Ik noem het een stukje paradijs op aarde. Er zijn in dat gebied veel geneeskrachtige kruiden te vinden. Sommige kruiden werden vroeger veel gebruikt en zijn nu in de vergetelheid geraakt of zeer zeldzaam geworden zoals Duizendguldenkruid, Herfsttijloos, Wild kattenkruid, Muskus kaasjeskruid en Grote tijm. Maar er groeien en bloeien ook algemeen voorkomende kruiden als Moerasspirea, Echte valeriaan, Grote brandnetel, Kliswortel, Rode klaver, Sint-janskruid, Wilde marjolein en Grote engelwortel.