Kruidenrecepten


meidoorn

Meiwijn

Een drank die lief is voor het hart.

 

Meiwijn is een kruidige en aromatische drank wat ik graag drink als aperitief en om de aanvang van de zomer te vieren. De kruiden  die de wijn de smaak geven bezitten ook geneeskracht.

Wil je meer weten over de geneeskracht van deze kruiden? Zie: Info per kruid

 

De volgende kruiden gaan in de wijn:

 • Handvol bloemen van de Meidoorn. Meidoorn is een hartversterkend kruid.
 • 10 Takjes Lievevrouwebedstro. Lievevrouwebedstro is een verrukkelijk, aromatisch kruid. Het bevordert de slaap, de spijsvertering en heeft een ontkrampende werking op de bloedvaten.
 • 7 Blaadjes Citroenmelisse. Citroenmelisse is goed voor het hoofd, het hart en de spijsvertering. Het kruid geeft rust, het kalmeert het hart, en werkt krampstillend op de maag en darmen. Daarnaast stimuleert het kruid de spijsvertering.
 • 3 Schermen van de Vlierbloesem. Vlierbloesem geeft de drank een goddelijk aroma. Het kruid zuivert het bloed en helpt bij voorjaarsmoeheid.
 • Optioneel: enkele Hondsrozen, wat bloemen van de Dovenetel.

Wat heb je nodig:

 • Grote (glazen) schaal
 • Afsluitbare fles van minstens één liter
 • Schone theedoek
 • Neteldoek
 • Zesteur
 • Maatbeker van 1,5 liter
 • 1 Schoon geboende biologische sinaasappel
 • 3 Eetlepels honing (Acacia) of 3 eetlepels suiker (cocosbloesem-suiker, oer-suiker, riet-suiker)
 • 1 fles (zoete) witte wijn

Met goed geluk bloeien alle bovenstaande kruiden tegelijkertijd.

Pluk op een droge en zonnige ochtend, als de dauw is opgedroogd, een handvol bloesems van de (Tweestijlige) Meidoorn (er mogen best een paar groene blaadjes aan blijven zitten), een paar schermen Vlier-bloesem en 7 blaadjes Citroenmelisse. Als je in de tuin Lievevrouwebedstro hebt staan, pluk je daar 10 takjes van. Als je dit kruid in het wild gaat oogsten doe dit dan met wel met beleid en éénmalig. Het is een kwetsbaar kruid.

Haal met een zesteur de schil van de sinaasappel.

Knip met een schaar voorzichtig de kruiden iets kleiner.

Leg de kruiden en de sinaasappelschilletjes in een glazen schaal en strooi er de suiker of honing overheen.

Laat dit drie uur afgedekt met een theedoek rusten.

Daarna overgiet je de kruiden met een liter witte wijn.

Je kunt kiezen voor een goede Chardonnay of een zoete witte wijn. Wat je lekker vindt.

Zorg ervoor dat de kruiden goed onder de wijn blijven.

Laat de kruiden met de wijn ongeveer zeven uur staan.

Giet het daarna door een fijnmazig doek en vang de vloeistof op in een maatbeker.

Doe de gezeefde wijn in het schone fles.

Je kunt de wijn koud serveren met wat stukjes aardbei als versiering. Santé!


Meidoorn azijn

Dit is een prachtige rode azijn die lief is voor je hart. Gebruik verse of gedroogde Meidoorn-bessen.

 

Vul een afsluitbare weckpot voor de helft met de rode bessen. Overgiet de bessen (tot drie vingers onder aan de rand de pot) met een goede appelcider azijn. De bessen zullen vocht opnemen en in volume toenemen.  Laat de azijn drie weken staan. Je kunt de azijn gebruiken over een salade of drink voorafgaand aan de maaltijd een theelepel in een glas water om de spijsvertering te helpen. De azijn is een jaar houdbaar.

Wil je meer weten over de geneeskracht van dit kruid?

Zie: Meidoorn


rozenbottel

azijn met rozenbottels

Wat ik zo schoon vind aan het maken van een kruidenazijn is dat azijn mineralen en vitamines aan kruiden onttrekt. In dit geval o.a. flink wat vitamine C uit de rozenbottels. Bijna alle kruiden kan je aan een azijn toevoegen. Zo “vang” je de geneeskracht van een kruid en geef je een salade smaak en gezondheid.  Ik gebruik graag appelazijn. Appelazijn helpt de spijsvertering, is gezond voor de darmflora en voor het  immuunsysteem. Dit recept bevat kruiden en specerijen die weerstand verhogend, virus remmend en verwarmend werken. Een gezonde smaakmaker voor de winter. Een theelepel in een glas water geeft een heerlijk drankje. Een klein glaasje bij het eten helpt de vertering. 

 

Ingrediënten

 • 2 Handenvol rozenbottels (gewassen, gehalveerd en van zaad ontdaan)
 • Een kleine rode peper (in twee gesneden) 
 • Een stukje gember naar smaak (fijngesneden) 
 • 10 Gekneusde jeneverbessen
 • 1 Eetlepel gekneusd mosterdzaad
 • 2  knoflooktenen (gekneusd) 
 • Een tak rozemarijn
 • Een handvol fijngesneden paardenbloemblad
 • Enkele stukjes schil van een schoongeboende sinaasappel
 • 5 Eetlepels honing
 • 5 Ml appelciderazijn

De bereiding is simpel. Leg alles in een glazen bokaal en overgiet het met de azijn. Zorg ervoor dat alles onder de azijn verdwijnt anders heb je kans op schimmelvorming. Sluit de pot af met een deksel of een lapje stof met elastiek. Gebruik liever geen metalen deksel. Dat is niet gezond voor de azijn. Laat dit 5 weken (uit de zon en bij kamertemperatuur) trekken. Daarna leg je in een vergiet een doek en giet je de azijn erdoorheen. Schenk de azijn daarna in een schone fles. Breng een etiket aan waarop je de datum van de bereiding noteert en vermeld de ingrediënten. 


Franse rozenbotteldrank

Deze recepten komen uit het boek "Élixirs & boissons retrouvés van Gilbert Fabiani" . Vergeef me de hoeveelheid suiker. De Fransen houden van zoet en ze drinken maar un petit verre.

 

Liqueur de cynorhodons

Avec 1 Kg de baies, un litre d’eau de vie, 250 à 300 grammes de sucre et ½ litre d'eau. Écraser les baies pour les faire macérer dans l’eau de vie pendant 20 jours. Filtrer, ajouter le sirop obtenu en faisant fondre le sucre dans l’eau, bien mélanger et filtrer encore pour éliminer tous les petits poils contenus dans les baies. Mettre en bouteilles et laisser viellir au frais plusieurs mois avant la dégustation.

 

Rozenbottel likeur

Je hebt  1 kg bottels, een liter cognac, 250 tot 300 gram suiker en ½ liter water nodig. Plet de bessen en laat ze 20 dagen in de cognac weken. Zeef, voeg de siroop toe die is verkregen door de suiker in het water te smelten, meng goed en filtreer opnieuw om alle kleine haartjes en pitjes uit de bessen te verwijderen. Doe de likeur in flessen en laat enkele maanden rijpen in de koelkast alvorens te proeven.

 

Vin d’eglantier à l’ancienne

Avec 1 kg de baies, 2 litre d’eau et 1 kg de sucre. Écraser les baies pour les recouvrir avec le sucre et l’eau, laisser macérer pendant 6 mois au frais en remuant souvant surtout au début. Filtrer et mettre en bouteilles. Conserver au frais.

 

Ouderwetse rozenbottelwijn

Met 1 kg bessen, 2 liter water en 1 kg suiker. Plet de bessen om ze te bedekken met de suiker en het water,. Laat ze 6 maanden in de koelkast macereren en roer regelmatig,. Vooral in het begin. Filter en schenk het  over in flessen. Koel bewaren.

 

Églantine

 Avec 1 kg de baies bien mûres, cueillies après les  gelées, 1 litre d’alcool à 90˚, 500 à 750 grammes de sucre et un litre d’eau. Faire macérer les baies écrasées dans l’alcool pendant 15 à 20 jours. Filtrer, ajouter le sirop, laisser faire 2 ou 3 jours por filtrer à nouveau et mettre en bouteilles pour laisser encore vieillir au frais 4 à 5 mois avant une dégustation très appréciée en hiver par exemple.

 

Eglantine

Met 1 kg rijpe bessen, geplukt na vorst, 1 liter 90˚ alcohol, 500 tot 750 gram suiker en een liter water. Macereer de geplette bessen gedurende 15 tot 20 dagen in alcohol. Filtreer, voeg de siroop toe, laat 2 of 3 dagen staan om daarna opnieuw te filteren . Giet daarna de drank  in flesjes en laat deze 4 tot 5 maanden in de koelkast trijpen. Dit is een heel populair winterdrankje.