Wat is een herborist?

Dit is de omschrijving zoals die staat genoteerd op de site van het Herboristengilde

Voor meer informatie: www.herboristengilde.nl

 

Een herborist, die lid is van het Herboristengilde, is een kruidenkundige, die een door het Gilde aangewezen kruidenopleiding heeft afgerond of wiens jarenlange kruidenervaring door het Gilde als gelijkwaardig wordt beschouwd. Als herboristen weten we hoe we kruiden, in het bijzonder de Europese, kunnen toepassen voor de bevordering van de gezondheid, het welzijn, persoonlijke verzorging en in voeding. Daarnaast zijn we ervaren in het verwerken van kruiden in uiteenlopende kruidentoepassingen. We combineren hierbij oude kennis van kruiden en kruidenbereidingen met recent wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten. Onze herboristen werken vanuit een holistische visie op mens, natuur, omgeving en gezondheidsbevordering.

 

En wat doet een herborist? De werkzaamheden van onze herboristen bestaan, afhankelijk van het specialisme en werkgebied, bijvoorbeeld uit:

  • het kweken en oogsten van kruiden
  • het verwerken van kruiden in kruidenmiddelen
  • het stimuleren van het gebruik en het verkopen van kruiden
  • het geven van voorlichting, lezingen en workshops over kruiden en kruidenbereidingen

Daarnaast weten we kruiden in te zetten om het leven mee te veraangenamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van kruidenwijn en kruidenlikeuren en het toepassen van kruiden in de keuken. Als herboristen zijn we tevens onderlegd in het professioneel inrichten van kruidentuinen.